Печена пуйка с тиква и лешници
Необходими продукти
- • 1 бр. млада пуйка
- • 1 кг почистена тиква
- • 2 ч.ч. ориз
- • 1 ч.ч. лешници
- • 2 ч.ч. прясно мляко
- • 1 ч.ч. сметана
- • 100 г захар
- • 2 с.л. брашно
- • 120 г масло
- • 500 мл червено вино
- • черен пипер
- • сол
- • брашно за овалване
- • мазнина за пържене
Начин на приготвяне
Измитата пуйка се слага в голяма тенджера, залива се с виното, разредено с вода, и се вари до полуготовност. Половината от тиквата се нарязва на парченца, които се посоляват, овалват се в брашно и се изпържват в малко масло. Оризът се сварява, отцежда се и се смесва с изпържената тиква. Добавят се захар и сол на вкус и 4 с.л. счукани лешници.
Полусварената пуйка се натрива със сол отвън и отвътре, намазва се с част от сметаната, напълва се с оризовата плънка и се зашива със здрав бял конец. Слага се в подходяща тава, а наоколо се нарежда нарязаната на филийки останала тиква, поръсва се с малко захар и се залива с останалата сметана. Ястието се пече в предварително загрята фурна, като от време на време се полива с отделилия се сос.
Брашното се запържва в маслото до кремаво и внимателно се разрежда с топлото прясно мляко. Сосът се подправя със сол и черен пипер на вкус, смесва се с останалите счукани лешници и се вари на умерен огън до сгъстяване, като се разбърква.
Готовата пуйка се изважда от фурната и се освобождава от конците. Разпределя се на порции и се гарнира с оризовата плънка и запечената тиква и се полива с лешниковия сос.
Полусварената пуйка се натрива със сол отвън и отвътре, намазва се с част от сметаната, напълва се с оризовата плънка и се зашива със здрав бял конец. Слага се в подходяща тава, а наоколо се нарежда нарязаната на филийки останала тиква, поръсва се с малко захар и се залива с останалата сметана. Ястието се пече в предварително загрята фурна, като от време на време се полива с отделилия се сос.
Брашното се запържва в маслото до кремаво и внимателно се разрежда с топлото прясно мляко. Сосът се подправя със сол и черен пипер на вкус, смесва се с останалите счукани лешници и се вари на умерен огън до сгъстяване, като се разбърква.
Готовата пуйка се изважда от фурната и се освобождава от конците. Разпределя се на порции и се гарнира с оризовата плънка и запечената тиква и се полива с лешниковия сос.
Рецептата е добавена от senta на 18 Декември 2007 г.
Източник: Кулинарни изненади за Коледа
Източник: Кулинарни изненади за Коледа
Още рецепти за:
Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или

Регистрирай се сега!
или

(не изисква регистрация)
Няма коментари
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.